Svullna ben .

Hästen vill inte stå på sina framhovar


Om hästen står i så kallad fångställning (avlastar framhovarna) har ökad puls vid kotan, varma hovar och feber kan den ha drabbats av akut fång. Kontakta veterinären direkt. Går hästen på bete ska den tas in i stallet och allt foder ska avlägsnas tills veterinär anländer.

Svullna ben
Det är viktigt att dagligen visitera hästens ben för att se att den belastar alla fyra benen lika mycket och att inget ben är varmt och svullet eller om det finns några sår. Om flera ben är svullna, kan hästen ha en infektion i kroppen. Om det bara är ett ben finns det många möjliga orsaker till svullnaden. Vad som orsakar svullnaden kan vara allt från mugg till gallor, en vrickning eller senskada.

Om hästen alldeles nyligen har gjort sig illa, är det bra att kyla benet med kallvatten. Är hästen ohalt kan du avvakta med att ringa veterinären. Att hästen rör på sig skadar normalt inte. Det kan vara en lugn skrittur eller hagvistelse. Men var uppmärksam på hur hästen rör sig. Om inte svullnaden ger med sig kontakta veterinären. Om hästen vilar ett bakben kan det vara normalt, däremot är det inte normalt om hästen vilar något av sina framben.

Blockhalt
En häst som inte stödjer på benet överhuvudtaget är blockhalt. Känn längs hela benet och runt om i benets fulla längd, var observant på avvikelser som svullnad och ökad värme. Akut blockhälta kan bero på flera orsaker; ett brutet ben, en senskada eller en akut inflammation. Den vanligaste orsaken till blockhälta är dock hovböld. Om problemet sitter i hoven, rådgör med din hovslagare hur du ska gå vidare. Är du det minsta osäker, ring din veterinär.

Hästen är stel och vill inte röra på sig
Hästar kan insjukna i korsförlamning. Musklerna blir då spända och ömma vid palpering. Hästen får också en stelhet som ofta startar i nacken och över korset. Andra vanliga symtom är att den svettas, andas häftigare, får högre puls och feber. En häst som visar tecken på korsförlamning ska inte tvingas att röra sig mer än nödvändigt. Är det svalt i luften, lägg på en filt på ryggen och ring veterinären.





Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback